Innovaties zijn noodzakelijk voor iedere organisatie die vooruit wil. Vaak wordt daarbij gedacht aan complexe vernieuwingstrajecten. Maar keep it simple is vaak beter en krachtiger. Een voorbeeld van zo’n eenvoudige maar zeer krachtige innovatie is PerfectXL.

Vaak wordt bij de toepassing van innovaties gedacht aan omvangrijke, complexe en kernprocessen verstorende activiteiten. Ook wordt vaak direct de link gelegd met robotisering en verlies van banen. Natuurlijk zijn er situaties te bedenken waar dit speelt. Situaties waar kernprocessen op de schop gaan en organisaties zichzelf opnieuw uitvinden. In die gevallen staat het bestaansrecht van organisaties op het spel. De aanleiding voor innovatie is een externe factor die direct aandacht vraagt om te voorkomen dat een organisatie onderuit gaat. Er is daarnaast ook een hele schare aan innovaties die juist de helpende hand biedt om kernprocessen op een eenvoudige manier veiliger, beter en gebruikersvriendelijker te maken. Dit laatste type innovaties heeft de warme interesse van Innovate2Day.

Keep it simple
Innovatie zit soms in relatief eenvoudige ingrepen of toepassingen die kansen helpen benutten en problemen kunnen helpen voorkomen. Innovaties die risico’s helpen beperken, die processen beter hanteerbaar maken en die bijvoorbeeld helpen de dienstverlening te verbeteren. Als een ingreep dan ook nog eens geen invloed of vrijwel geen invloed heeft op de inrichting van het ICT-landschap dan beginnen de mondhoeken van ICT-verantwoordelijken al licht naar boven te krullen.

PerfectXL maakt spreadsheet inzichtelijk
Eén van die innovaties die los staat van het ICT-landschap van een organisatie is PerfectXL. PerfectXL helpt bij het opsporen en het voorkomen van fouten in spreadsheets. Voor de niet excel-specialist; spreadsheets zijn rekenbladen waarin mensen eenvoudige maar ook behoorlijk complexe berekeningen kunnen maken. Dit kunnen bestaande spreadsheets zijn die u krijgt aangeleverd van collega’s en door hen zijn gebouwd. Of die u bijvoorbeeld krijgt van leveranciers, klanten en samenwerkingspartners. Wanneer u een spreadsheet niet zelf heeft gebouwd is het eigenlijk een soort black box waar u ziet wat erin gaat en vervolgens wat eruit komt. Zicht op de berekeningen die binnen een spreadsheet worden uitgevoerd ontbreekt meestal. De vraag die u kunt stellen is of uw organisatie hier een risico loopt? U gaat wellicht uit van de juistheid en volledigheid van een spreadsheet zonder dat u dit door u of collega’s is gecontroleerd of te controleren is.

Nemen van verantwoordelijkheid
Als manager van een afdeling of directeur van een organisatie bent u waarschijnlijk niet direct betrokken bij het analyseren en bouwen van spreadsheets. Maar u wilt niet onaangenaam worden verrast dat er iets mis is met de doorrekening van een businessmodel, de kostenraming voor nieuwbouw of bijvoorbeeld de berekening van een kostprijs. U wilt er immers van uit kunnen gaan dat de berekeningen van u en van uw medewerkers kloppen, er geen onontdekte fouten inzitten en er geen reputatieschade kan ontstaan.

Zien is geloven
Het afgelopen jaar hebben we enkele malen over PerfectXL bericht. Zien is geloven is ons credo. Spreadsheetspecialisten zijn na een demonstratie zonder uitzondering onder de indruk van de prestaties en mogelijkheden van PerfectXL. Werken met PerfectXL is even eenvoudig als effectief. Met uw inlognaam en password komt u direct in uw omgeving waar u direct aan de slag kan. Wanneer er regelmatig met spreadsheets wordt gewerkt is dit een innovatie die ook voor uw organisatie direct zal renderen.

Eerdere Nieuwsberichten over PerfectXL
1) Fouten in spreadsheets die geld kosten.
2) Vermijdbare risico’s in begrotingen en bij investeringsbeslissingen.
3) Onderweg naar groeispurt.

Voor wie in het bijzonder interessant?
PerfectXL vindt vooral aftrek bij vijf typen spreadsheet gebruikers:
1) Financieel management en medewerkers van organisaties met complexere logistieke processen binnen de werkzaamheden (bijvoorbeeld FloraHolland, Port of Rotterdam, Connexxion, Pantein, Marente en Respect Zorggroep)
2) Management en medewerkers van financiële instellingen (bijvoorbeeld Reaal Verzekeringen en Pensioenfonds MN)
3) Accountants, met name audit teams bij accountants (bijvoorbeeld PWC)
4) Risk managers van grote bedrijven (bijvoorbeeld APG)
5) Spreadsheet consultants (bijvoorbeeld Finext)

door:Jeroen van Eijndhoven, Ambassadeur en Initiatiefnemer van Innovate2Day